fredag 31 maj 2024

Hejdå till Maj 2024!

 Vilken maj-månad vi har förärats detta år! När vi de första dagarna av månaden åkte ut till vårt sommarparadis ute vid havsfjärden låg det ännu is i vikarna och ute på fjärden. Hemma hade vi också stora snöhögar som inte hade smält. Vintern hade varit kall och alltför lång, tyckte jag - men sedan kom värmen! Så det blev den soligaste och varmaste maj månad! Vilken lycka!



Jag måste upprepa två foton frän tidigare inlägg. Fotot ovan är från den 26 maj när jag satt ute på bastutrappan och drack morgonkaffe medan alla lövträd numera var helt grönklädda. Fotot nedan är från 1 maj när isen ännu låg ute på fjärden. Men som ni ser, samma blå himmel! Det har regnat mycket sparsamt denna månad, endast två gånger här hos oss (ca 4 mm regn har vi fått under hela månaden). Med andra ord är det torrt ute i markerna nu ( det har varit förbjudet att göra upp öppen eld under merparten av månaden). Dessutom har det blåst ovanligt lite, så många fina helt lugna vår/sommarkvällar! Det har hänt så mycket ute i naturen denna månad: vi har helt enkelt gått över till sommar med all grönska och blomning!



 Dagens foton knäppte jag på onsdagskvällen den 29 maj. Det var vacker solnedgångn snäppet över klocka 23. Här i landet har det varit en relativt lugn månad, kandidaterna till EU-valet har förstås gjort sina turnéer runtom i landet, så "politiker-käbblet" är igång. Några tragiska dödsfall av unga personer har också inträffat. De finlandssvenska ungdomarna har sprungit Stafettkarnevalen i Helsingfors, alltid lika roligt och sportsligt. Finlands president med fru har hunnit med flera statsbesök där man diskuterat "säkerhet, säkerhet, säkerhet".


Ute i världen är det fortsatt oroliga tider, och månaden kan sammanfattas med några punkter: Putin (Ryssland har övat med kärnvapen nära Ukraina och samtidigt åter hotat västvärlden/Nato), Trump, (rättegång och idag har han blivit "dömd på alla punkter"), Israel-Gaza-kriget (med civila som svälter och flyr... och ändå blir till måltavlor, och så demonstrationer världen över) och förutom jordskred i Asien har vulkanisk glödande massa åter strömmat upp vid Grindavik på Island.... 

Det ser allt lite mörkt ut i världen, men här hos oss har vi haft en otroligt fin maj månad.

Ett soligt tack till årets maj månad! Månadens sista dag blir åter solig och varm!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar