söndag 31 mars 2024

Påskdagen och farväl till mars månad

 Idag infaller Påskdagen. Dessutom har vi idag en timme kortare dag, vi gick nämligen över till sommartid i natt. Ute är det dimmigt och disigt. Det är den 31 mars, och det är dags att vinka farväl till "den långa och kalla" månaden Mars.

Och den här dagen är precis lika disig som gårdagen... nu när vi verkligen skulle önska lite sol och härligt påskväder! Jaja, då är det väl dags att kolla vad som hänt under mars månad då, för årets mars har förstås inte heller bjudit på alltför mycket vår, men månaden har i alla fall bjudit på en del solskensdagar med bländande snöklädda slätter! Vi har ännu vinter här hos oss, trots att rätt mycket av snön har smält... 

I mars månad fick Finland en ny president, Alexander Stubb, som under månaden besökte både Natos övningen i de norra delarna av Norden, och de östra delarna av vårt land. Fackförbundet FFC har efter några veckor förlängt strejkerna, eftersom facket och landets regering inte kan komma överens. Strejkerna har påverkat import och export, så nu väntar vi på att bränslet snart skall ta slut i delar av landet. 

Om det trots allt har varit rätt lugnt här i vårt land har det hänt en hel del ute i den stora världen. Ryssland fick också en ny-gammal president under månaden. Putin fick nämligen fler röster än röstsedlar, så han omvaldes med bred marginal. I Moskva inträffade ett terrordåd mot en konsertlokal där ca 140 personer omkom. Vem som utförde dådet ger Ryssland och övriga världen olika uppgifter om, så dimridåerna fortsätter. Kriget i Ukraina (som numera för första gången är ett krig också enligt Putin) har fortsatt och även kriget mellan Israel och Hamas i Gaza har fortsatt (trots FN:s fördömande och krav på vapenvila) med hungrande barn och vuxna som följd. I USA har domstolsdömde Trump fått sänkt bötesstraff och hotat med blodbad om han inte vinner årets presidentval. I USA har det skett en brokrasch i Baltimore när ett stort fartyg förlorade styrförmågan och körde in i en bropelare, vilket också det har lett till otaliga fake news....

På Island har det åter strömmat ut glödande lava och i Sverige har sprängningar och skjutningar fortsatt och så har landet äntligen blivit Nato-medlem. Det känns som om det är mycket hat människor emellan och mycket krigsskrammel också....

För att återgå till något trevligare och lugnare..... Igår var vi hemma hos sonen och hjälpte till att fixa ett skåp i badrummet och så beställde han hem pizza åt oss. Så där satt vi tillsammans i allsköns ro och åt pizza en helt vanlig påskafton! Och jag tänkte att det säkert är många år sedan jag senast åt köpepizza, alltid något!

 

Till kvällen var vi bjudna på kaffe med massor av gott till, så där satt vi allt medan vi kunde kollade grannbyns påskbrasan som brann ner i den disiga kvällen. Här i våra nejder är det tradition att bränna en påskbrasa (med ris, kvistar och kanske gamla halmbalar) just på påskafton, det brinner brasor på många platser.


 Och så ett sista foto av dagens snödroppar. Dom har inte kommit länge än så här där dom växer under fjolårslöven....Mina snödroppar vet att Våren närmar sig!

 God fortsättning på Påsken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar