söndag 23 januari 2022

Helsingfors med Sibeliusparken och Villa Bjälbo

Här kommer nu del 2 med sommartips från Helsingfors.

Ett av Finlands populäraste turistmål är Sibeliusmomentet som ligger i stadsdelen Bortre Tölö. Hit går turistbussar varje dag, men hit går det också alldeles utmärkt att promenera inifrån stadens centrum. Gärna en vacker sommardag och med bra skor på fötterna, det är ändå en bit att gå.

Jean Sibelius är Finlands mest internationellt kända kompositör och han levde mellan åren 1865-1957. Sibelius föddes i Tavastehus och talade svenska som hemmaspråk, men eftersom han sattes i finsk skola blev han helt tvåspråkig. Tanken var att han skulle utbilda sig till jurist men under studietiden märkte han att det var musiken som intresserade mest. Sibelius färdigställde sju symfonier under sin livstid (den åttonde Kullervo-symfonin, som var inspirerad av Kalevala, blev aldrig helt färdig). Mest känd är Finlandia-hymnen.


Sibeliusmonumentet är formgett av skulptören Eila Hiltunen och består av över 600 stålrör som svetsats samman som orgelpipor samt ett porträtt av kompositören på en intilliggande klippa. Monumentet avtäcktes år 1967.

I den lummiga parken uppe på granitklipporna ligger monumentet. Här kan man dagligen lyssna till olika språk, för här rör sig mycket turister. Sibeliusparken ligger nära stranden och är ett stort grönområde.

Fortsätter man vidare längs strandpromenaden mot stadsdelen Mejlans upptäcker man snart ett torn i grönskan. Där ute vid havet ligger statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo.Villan uppfördes utanför staden år 1873 som sommarbostad åt arkitekt Calonius. Under årens lopp har villan byggts ut i omgångar och numera ligger villan inne i staden som förstås har brett ut sig. Men ute på havsudden är det sommaridylliskt vid havsstranden och stadens höghusen känns långt borta.

År 1904 köpte den finska staten huset och idag är det skyddsområde och bevakat. Villan heter Kesäranta på finska (betyder sommarstrand). Idag bor statsminister Sanna Marin med man och barn här.

Sommartid grönskar det frodigt kring villan, här kan man skymta de stora glasverandorna och förstås lusthuset ute i vattnet. Villa Bjälbo fungerar även som representationsutrymme och nej, den vanliga turisten ser inte så mycket av husen på området.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar