tisdag 10 januari 2017

Kalvdans

Det är år och dagar sedan jag ätit en riktig kalvdans
och det är säkert decennier sedan jag själv gjort kalvdans.
Men i går kväll, då gräddade jag råmjölk i ugnen till en supergod kalvdans!
 Sååå god, len och smaklig! Mums!


Kalvdans gjorde jag på råmjölk, lite socker, aningen salt, kanel och pyttelite kardemumma.
Råmjölken hade vi köpt via sonens kompis Andreas och deras kor.
Flera liter köpte jag, så nu har jag några liter i frysen också.
Vilken guldgruva!


När en kalv föds producerar kon råmjölk under det första dygnet efter
kalvningen, en hälsobefrämjande mjölk som är bra för den nyfödda kalven.
Råmjölken har en annorlunda sammansättning än den vanliga mjölken som
kommer senare. Råmjölken är full av proteiner och olika mineralämnen och
man riktigt ser hur tjock och hälsosam den är. Eftersom den första mjölken
 har högre proteinhalter stelnar den vid upphettning, 
perfekt för att göra kalvdans!


Jag har läst mig till att råmjölken innehåller massor av bra ämnen och att den
är 10 till 20 gånger kraftfullare än människans bröstmjölk. Detta bl.a. för att 
hos människan överförs antikroppar genom moderkakan medan kalven får dessa
antikroppar först via den första mjölken. Dessutom kan kons råmjölk användas 
över artgränser, vilket människan vetat i tusentals år.



Jag plockade fram lite frysta jordgubbar från egna landet i går kväll.
Det är gott med både hjortron, jordgubbar och andra bär till den
supergoda kalvdansen.
PS. Man kan spä ut råmjölken med lite vanlig mjölk om man inte 
vill ha den så kraftig. Gräddas i nedre delen av ugnen....

2 kommentarer:

  1. Åå, ser så gott ut! Har aldrig gjort den själv, men nog ätit!
    Trodde nog att den innehöll mjöl också, men tydligen inte ...
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Åhh mums med kalvdans, det är säkert 10 - 15 år sen jag åt det sist.
    Man får stå i kö länge efter den läckerheten här.
    Ha de/ Eva

    SvaraRadera