onsdag 20 mars 2024

Vårdagjämning och klimatförändring

 Vi går mot ljusare tider! 

De ljusa dagarna är längre än de mörka nätterna! Idag kl 05.06 finländsk tid inträffade vårdagjämningen. Vi går mot sommarljuset!

Idag skiner solen och det är flera plusgrader. Till kvällen och natten utlovas snö eller regnblandat (så där som det brukar vara i mars månad...). På förmiddagen hörde jag måsarna där uppe i skyn. De cirklade runt och skriande spanade de tydligen efter öppet vatten eller barmark (tyvärr är det rätt mycket snö och is här hos oss ännu). Flyttfåglarna är på kommande tillsammans med de ljusare dagarna (alltid något!)!

Jag vandrade in mot skogen, där långt borta hördes knatter från en motorsåg... Annars var det stilla, så härligt och fint längs den smala skoterstigen.

På soliga ställen smälter snön även inne i skogsterrängen. Men på andra ställen där träden inte täcker marken ligger det ännu mycket snö. Och här har visst en ekorre haft kalas på grankottar uppe i ett högt träd.

Och visst hittar jag sambon där inne i skogen! Han sågar ner några maskätna torkade gamla granar. Ni vet det där med förändring när nya skadeinsekter tar över våra skogar p.g.a. ändrat klimat. Jag kan inte låta bli (där jag står mitt ute i skogen) att förundras över hur mycket som händer runtomkring oss - om än i maklig takt. Allt förändras och att röra sig ute i naturen och följa med förändring genom årstider och från år till år, det ger insikter. Födas, frodas och förgås. Och så klimatförändring på det...

 

Han kör hem veden från skogen, så länge det finns snö, med den gamla f.d. hästsläden och den gamla arbetsskotern. Där står vi och andras in världens friskaste luft och är på väg hemåt. Vi som bor i världens lyckligaste land (för sjunde året i följd) och som vet att år 2023 var det varmaste året på jorden sedan människor började mäta temperaturen sedan mitten av 1800-talet. Det varmaste årtiondet.

Allt förändras. Och varje år i mars månad börjar jag fundera på klimatförändringen. Vad som händer ute i naturen här hos oss.  Om det blir 1,5 grader varmare på jordklotet (eller mera), hur påverkar det oss? 

Väl hemma märker jag nu att molnen börjar samlas på himlen. Jag ställde mig just i köket och fixade till en pizza i ugnen. Lätt att värma när sambon sedan kommer hem efter ännu en skogsrunda... Och så sitter jag nu här och tänker på min mamma som faktiskt aldrig bakade egen pizza - och det är bara en generation bort.... Förändring.... På gott och ont...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar