Så här i början av en ny månad plockar jag fram min bok "Bondepraktikan" från 1873.
Vad månne står det om februari månad? Hur såg man förr i tiden på denna månad?
FERBUARIUS
Tisdagen i Fastlagsveckan, alla englars dag, på den dagen skall man, der som landen warma äro, så frö om morgonen. Då är godt att hugga timmer och annat trä, ty det ruttnar intet. Om det frys S:t Päders natt, item 22 Februari, då frys det derefter 30 nätter. Då är godt att hugga wed. Kommer thordön i denna månaden, det tecknar stor plåga, och dör mest rika män. Man skall då wakta sig för skälfwa och hålla sig warm, ty den månaden förorsakar mycken wätska i menniskan. Wakta dig för frosseri, drick Agrimonia, på handen och på tummelfingret må du låta dig åder, wakta dig för sjunde dagen, ät sur mat med win och ättika.
Några förtydliganden:
Thordön = åskans dån. Agrimonia = enl Wikipedia: småborresläktet är ett växtsläkte i familjen rosväxter med 15 arter och de förekommer i tempererade områden på norra halvklotet, vildväxande. Tummelfingret = tummen.
Jodå, det står ju bland annat att man skall hålla sig varm ("på det man kan behålla sin sundhet"). Och visst är februari en vintermånad och trots att denna februari börjat rätt varm lär det ännu bli många kyliga dagar även detta år!
Men läste ni - nu kan man börja så frön i jorden, i alla fall om man bor söderut..... Det ger hopp om att våren är på väg trots allt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar