fredag 16 februari 2024

Ukrainakrigets kalla ansikte, en fotoutställning

I februari 2014 anföll Ryssland de Ukrainska regionerna Donbass och Krim-halvön. De första åtta åren av konflikten sades det vara ryssvänliga ukrainare stödda av ryska soldater som krigade, men 24 februari 2022 anföll Ryssland med hela den ryska armén Ukraina på olika fronter. Det hemska kriget var ett faktum. Ryssland trodde sig kunna vinna över Ukraina på några dagar eller veckor. Men kriget det fortsätter.... Snart har detta storskaliga krig varat i två år....

I Vasa finns fram till sista mars i år en utställning med  foton från kriget. Utställningen finns i Saluhallen och den är väl värt ett besök.


Trots att det är hemska foton som visas på utställningen tror jag att vi bör bekanta oss med dessa foton. För att vi skall förstå att krig aldrig borde finnas! Inte nu - och inte i framtiden! 

Och det vidrigaste är att det finns människor som utsätter andra människor för detta.....


De två första fotona är från Mariupol (ryska stridsvagnar åker längs en gata i utkanten av staden) samt från Charkiv-regionen den 24.2.2022 (en man som gråter över sin familjemedlems döda kropp, detta var ett av krigets första offer efter en rysk missilattack i ett civilt bostadsområde). (Foto: Evgeniy Maloletka och Wolfgang Schwan)



 Mars 2022, ukrainska poliser och ukrainska räddningspersonal bär ut en skadad gravid kvinna från ett BB som skadats av ett ryskt luftangrepp, Mariupol. (Foto: E Malotetka, fotot överst: Nicole Tung och fotona i mitten, se bilden)

Alla minns vi de hemskaste bilder från Butja i april 2022... (Foton: Daniel Berehulak, Finbarr O´Reilly och Carol Guzy).

På utställningen fick man också se bilder på en dataskärm. På utställningen finns nästan 50 foton utställda, många av fotona har publicerats i olika västerländska medier. Jag frågade och fick lov att lägga upp dessa foton i min blogg. 


I december 2023 ingick Vasa stad ett samarbetsavtal med staden Cherson i Ukraina. " Med avtalet eftersträvas ett välvilligt samarbete, bilaterala relationer som grundar sig på jämlikhet och tillit, ömsesidig nytta för städernas invånare samt fred." "Som teman för samarbetet valdes hållbar utveckling, ungdomar, utbildning och vetenskap, kultur och idrott samt stadsförvaltning och demokrati." Hamnstaden Cherson har oavbrutet bombats av ryssarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar