måndag 20 mars 2023

Vårdagjämning i världens lyckligaste land!

 I natt vaknade jag av regnsmatter på taket. Det var ännu mörkt där ute och jag hörde hur den sista snön rasade brakande ner från taket. "Är det månne våren som är på väg", hann jag tänka innan jag somnade om, när så den häftiga regnskuren äntligen upphörde..... 

Ett litet smakprov var det - men inte var det våren inte! Iallafall inte vårvärmen som skulle smälta all snö.... Men visst känner man redan nu att solen värmen - om den bara visar sig.


 Ikväll ca kl 18:30 knäppte jag fotot ovan. Som ni ser ligger ännu ett tjockt snötäcke på åker och äng. Idag kikade solen fram under sen eftermiddag och så kunde jag fota en vacker solnedgång denna marskväll!

Idag är det vårdagjämning. Idag är dag och natt lika långa! Och vi som bor här uppe i norr vi går nu mot ljusare tider med dagar som är längre än natten! Det här är en hoppfull tid.


Förra veckan bjöd på ett riktigt vackert och kyligt vinterväder. Flera dagar kikade solen fram och efter en kall natt värmde solen och vi var ute i skogen för sista gången detta år (kanske).



Vi åkte ut på isen till en ö där vinterns stormar har mejat ned några stora träd. Solen sken och den gamla trotjänaren, arbetsskotern, knattrade ljudligt och välsmort över den snötäckta isen. Och arbetsskotern drog den gamla omgjorda släden ut till ön. Solen sken och det var vitt och blått där ute. (Jag satt bakpå släden och höll koll på motorsågarna medan sambon rattade skotern...)



Inne bland de höga granarna på ön blev det att jobba med muskelkraft, hit ut går inga vägar och isen bär inga tunga skogsmaskiner. Inne bland trädens stammar kunde vi inte heller styra skotern, så vi lastade stockarna på en liten kälke och baxnade den ut på isen lastad med lämpliga stockbitar. Det bästa på hela dagen var förstås  kaffepausen med massor av godsaker som jag hade med i ryggsäcken. Efter slitgöra och kroppsarbete var det skönt med paus!

Det var jag som körde ut de lämpliga stockbitar på den gamla kälken och sedan åkte sambon över över till fastlandssidan med lämpliga laster. Sista turen för de dagar vi var därute hade vi mindre last - jag skulle ju också med på släden....



När sambon åkte över med sina lass kunde jag ta det lugnt och fota lite. Men först baxnade jag ut några klabbar med lilla kälken. En stor havsörn kom svevande över mig där jag stod ute på isen (just när jag hade kameran längre bort), örnen undrade säkert vad jag var för en... Jag hörde också vårvinterns första skri av måsar (så visst måste våren vara på väg)!



Till kvällen satte jag mig slutligen bakpå lasset och så tog vi sikte på fastlandet för sista gången denna vinter. Jag tycker vi bor i världens lyckligaste land! Havsisen. Gammelskogen. Frisk luft.

För jo, idag fick vi veta att för sjätte gången har Finland utsetts till världens lyckligaste land! (Samtliga nordiska länder finns på listans 10-i-topp!) World Happiness Report  utvärderar världens länder då det gäller socialt stöd, inkomster, hälsa, frihet, generositet, brist på korruption, landets bnp, förväntad livslängd osv. Yes, vi ligger fortsättningsvis i topp!

Och visst håller jag med! Jag är lycklig och jag är tacksam att få bo i vårt välorganiserade land (har man rest lite - så har man sett en del...). Det är en ynnest att njuta av vintern, att jobba och slita trots krämpor.

Nu kör det lyckliga landet vidare mot vårsolen och ljusare tider!🌞

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar