onsdag 26 januari 2022

Olympiastadion, Sandudds begravningspats och roddstadion i Helsingfors

Idag blir det mera semestertips från Helsingfors, här kommer del 3

Till en av Helsingfors många berömda byggnader hör utan tvekan Olympiastadion. Denna byggnad är Finlands största idrottsarena. Den vackra, vita stadionbyggnaden ligger i stadsdelen Bortre Böle ca 2 km från stadens centrum. Stadion invigdes år 1938 och byggdes för att Finland skulle kunna stå värd för de olympiska spelen år 1940. Men, det var då det åter blev krigsskrammel mot vårt land och andra världskriget satte käppar i hjulen. Först år 1952 kunde Helsingfors arrangera sommar-OS. För Finland var detta idrottsarrangemang en mycket stor och betydelsefull händelse. 

Här på olympiastadion har ordnats många friidrottstävlingar (bl.a. VM i friidrott 2005 och EM i friidrott 2012) men också bl.a. fotbollsmatcher och konserter. Dessutom har våra finlandssvenska barn och ungdomar utkämpat Stafettkarnevalen på olympiastadion under många år. Mellan åren 2016-2019 gjordes en stor renovering av byggnaden (som delvis bekostades av staten).

Invid stadion ligger även idrottsmuséet för alla sportintresserade. 


Invid olympiastadion ligger flera ute-arenor och även Tölö fotbollsstadium. I somras hade Finlands fotbollslandslag deltagit i fotbolls-EM och det rådde fotbollsfeber i hela landet! Kapten för det finländska landslaget var Tim Sparv, hemma från Oravais i Österbotten. Efter många år som spelare utomlands i både Danmark och Grekland hade Tim Sparv nu värvats till Helsingforsföreningen HJK, så det var fortsatt fotbollsfeber i huvudstaden !


För den historieintresserade är ett besök ute vid Sandudds begravningsplats nästan ett måste. Inte långt från stadens centrum, ute på Sandudden ligger denna berömda begravningsplats där många av landets mest berömda personer har fått sin sista vila. Här har många av landets presidenter sina gravmonument.

Urho Kaleva Kekkonen (1900-1986).

Mauno Henrik Koivisto (2023-2017).

Risto Heikki Ryti (1998-1956).

Men egentligen är det här en ofantligt stor begravningsplan för den vanliga finländaren. Efter att jag intresserat mig för släktforskning har jag noterat att min farmors farbror torde var begraven här, så det skall bli intressant att nästa gång jag besöker platsen ta en närmare titt. Man kan vandra runtomkring här i skuggan av de lummiga träden och beundra alla blommor och vackra anläggningar långa stunder. En stilla stund bort från storstadens stoj och buller.


Sandudd ligger invid strandpromenaden och fortsätter man framåt kommer man till roddstadion och sedan Sibeliusmonumentet.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar