onsdag 5 januari 2022

När samhället plötsligt knäar....

 Jag hade inte velat skriva ett ord till om pandemin. Jag hade velat lämna den bakom mig, låta den ligga år 2020 och 2021 till last. Men. Nu är det värre än någonsin. Nu är det allvar....


Runt julhelgen började covid19-siffrorna stiga och när vårt sjukvårdsdistrikt noterade över 80 smittade, då drog vi alla efter andan. Var det möjligt?  Vi som nästan levt som vanligt sedan sommaren? Efter julhelgen med julfesterna och familjesammankomsterna kom så mellandagarna med både jobb och mera släktkalas, och så kom nyårsfirandet.... Idag den 5 januari har vårt sjukvårdsdistrikt (som efter nyår har fått ett nytt namn och numera heter Österbottens sjukvårdsdistrikt) meddelat om hela 408 nya corona-insjuknade sedan gårdagen. Nu har vi ett incidenstal på 1112, ungefär i nivå med landet i övrigt. Nu sätts många i karantän. Nu är folk covid19-sjuka. En hel del behöver sjukhusvård. Nu dör åter många....

Nu börjar det knaka i fogarna för vårt samhället. Folk är sjuka eller satta i karantän på samhällsviktiga arbetsplatser. Det är nu man börjar fundera om sjukvården, åldringsvården och räddningsverket orkar fungera. Transport som flyg, tåg och buss har inställda avgångar, verkstäder och vissa affärer har varu- och personalbrist. De som kan distansjobba gör förhoppningsvis så. Men det är många som måste stå i främsta ledet, de som ger vaccin, tar coronatest, sköter virusspårningen, kör ambulansen, opererar akut, sköter gamla och sköra, släcker bränder.... hur skall alla dom orka? Det är nu samhället visar på skörheten. Visar på vad som är viktigt. 


Det visar på att vi alla måste hjälpas åt. Inte enbart vårdpersonalen utan faktiskt alla vi medborgare. Vi måste ta ansvar för att inte någon annan blir utsatt för smitta. 

Jag önskar av hela mitt hjärta att alla ni som kikar in hos mig mår bra och att ni tar hand om era medmänniskor. Vi kan som sagt alla dra vårt strå till stacken. På olika sätt. 

Men - imorgon väntar jag tyvärr på ännu högre siffror både ute i Europa och här i vår omgivning.

Under gårdagen bjöds vi åter på snökaos med snö och hård vind (alla ovanstående foton knäppte jag under gårdagen, utom...). Men så idag (...sista fotot) har vi haft ett så härligt vinterväder med snö i många träd och äntligen upplogade vägar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar