fredag 4 augusti 2023

Vi åkte ut till världsarvet Kvarkens skärgård, Replot-Björköby

Sista veckan i juli hade vi besök av sambons kusin och en av hans döttrar från Stockholms-trakten och då ville vi gärna visa upp vår fantastiska skärgård. Vi bestämde oss för att åka ut till Svedjehamn i Björköby och sedan en sväng via hamnen i Replot. 

Vi parkerade bilen ute vid Svedjehamn i Björköby och här beundrade vi de gamla båthusen med utkikstornet i bakgrunden. Till höger såg vi ut över havet och trodde oss kunna ana Sverige där långt långt borta (nää det var endast blått hav och en horisont; det är ca 60 km ut till Holmön utanför den svenska kusten). 

Dagen var vacker och varm och de moln som syntes på himlen de skymde aldrig solen...


Vi vandrade runt i Svedjehamnen och kunde inte låta bli att beundra den tjärade roddbåten med alla dess mygg som fastnat i tjäran...

Här ute hade vi några vandringsmöjligheter och vi valde att gå "Bodvattnet runt, 4 km" - för att sedan ta oss en titt uppifrån tornet Saltkaret.



Här i Björkö skärgård är Kvarken som smalast och därför har transporterna över havet mellan det finländska och det svenska fastlandet varit många och strapatsrika genom århundradenas lopp. Till att börja med transporterades resande, och björköborna var tvungna att föra över konungens män över Kvarken oberoende av årstid. År 1617 fick björköborna i uppdrag att föra posten över Kvarken och för detta beviljade konungen skattelättnader och befrielse från krigstjänst. Och det var härifrån fiskehamnen Bodback som posten fördes (fram till år1809). Speciellt omtalat är nog det så kallade "dödtåget" över Kvarken år 1809 när den ryska hären  under ledning av general Barclay de Tolly ledning hade ockuperat Björköby och gjorde ett plundringståg över havsisen just härifrån Bodback till Umeå. Det var kalla marsdagar och många ryssar frös ihjäl ute på havsisen....

Idag används inte hamnen i Bodback längre pga landhöjningen,. En småbåtshamn finns numera i Svedjehamn och en fiskehamn för större båtar ute vid Vikarskat.


Vi vandrade vidare i vacker terräng runt sjön Bodvattnet.



 Vi vandrade och njöt av naturen. Det glittrade i vattnet och när jag zoomade in såg jag en and som sov stående på ett ben medan de andra låg på rad ute på en sten. Vi gick förbi fisktrappan som i sommartorkan låg uttorkad och kom upp mot tornet....

Saltkaret. Och nu skulle tornet förevigas!

Vi klättrade uppför trapporna i Saltkaret och kunde beundra omgivningen. Här en bild mot Svedjehamnen.


Här ute i världsarvet är det unikt och det är en verklig "turistmagnet". Det finns många informationsskyltar som ger information om bla landhöjningen på svenska, finska och engelska.


Tillbaka vid Svedjehamn började vi känna oss hungriga så vi gjorde ett besök inne i Salteriet där vi beställde laxsoppa med god skärgårdslimpa. Maten avnjöt vi ute på en solig veranda ute vid vattnet. 

Mätta och belåtna tog en rundtur inne i Björköby och sedan åkte vi tillbaka till Replot.


Här parkerade vi bilen vid Replot hamn. Här vandrade vi runt och svenskarna beundrade båtarna och jag kollade in Replot-bron i bakgrunden.


Jodå, vattnet kändes hyfsat varmt (doppade stortån i vattnet....).

Här ute i Kvarkens skärgård är landhöjningen 8,5 mm per år, så undra på att vissa av dom gamla båthusen numera står på landbacken!

Som avslutning på vår rundtur ute i skärgården avnjöt vi varsin kopp kaffe med glass vid restaurang Arken.

Varje sommar blir det minst en biltur ut till Svedjehamn och denna gång blev det så roligt att ha svenska gäster med på rundturen! En solig dag att minnas från sommaren 2023!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar