söndag 27 augusti 2023

Årets villaavslutning

 Sista veckoslutet i augusti firas villaavslutningen här i våra nejder. I år var jag inte speciellt upplagd för firande, det hade regnat till och från hela veckan och det kändes inte roligt att ta farväl av sommaren när det skulle vara så gråmulet och höstlikt väder.... 

Men oj vilket toppenväder det blev framemot lördagskvällen och söndag förmiddag! Som på beställning! Molnen försvann och vi bjöds på vackert solskensväder! Oj, så fel jag hade angående villaavslutningens väder!

Det blev en solig lördagskväll och det blev till att kura skymning efter bastun och vänta på att det skulle bli tillräckligt mörkt för att vi skulle kunna tända lyktor och marschaller där ute vid vattnet... Men innan dess hade vi varit på mat till svärmors sommarstuga och efteråt åkte vi alla ut en sväng med bilen.

Vi svängde in vid kiosken och köpte varsin glass. När vi åkte hemifrån var det gråmulet - men när vi satt ute vid kiosken och slickade i oss glassarna då tittade solen fram och den sken så vackert - och varmt! Vilken skön förvandling!

Så blev det äntligen dags för oss att styra bilen längs skogsbilvägen till vårt sommarparadis! Vi hade solen i ryggen och molnen de drev bort ....!


När vi hade instrallerat oss och tänt en brasa inne i villan bryggde jag lite kaffe och vi smaskade nygräddad äppelpaj, dagen till ära.

Lördagseftermiddagen bjöd på nordostlig vind och ute på fjärden gick små vågor. Jag tog fram korgen och vandrade iväg på kantarelljakt. Till skogen!




Jag älskar att vandra i skogen! Här ser man alla möjliga roliga svampar och en och annan kantarell förstås - för jag kan ju mina kantarellställen!


På något vis märks det att vi går mot höst. Och älgflugorna hade kommit. Surr och så landade en fluga i mitt hår... usch det värsta med sensommaren/hösten är dessa älgflugor!

Jodå, en hel del kantareller hamnade i korgen och jag plockade också lite hallon och blåbär....

... för nu var det dags att steka ett lass med plättar och till det passar rårörda hallon (med några blåbär). 




 Så blev det bastu, kura skymning och så äntligen.... var det så mörkt att jag kunde gå ut med den tända lyktan och sätta den ute på bryggkanten. Varje villaavslutning sätter jag denna lykta där ute på bryggan och där får oljeljuset brinna hela natten. Som ett adjö till sommaren! Nu var det också dags att tända alla eldarna ute vid vattenbrynet så sambon tände flera marschaller och satte ute på strandstenarna, precis som vi gör varje villaavslutning.


Så satte jag mig ute på bastutrappan insvept i en pläd och kollade in alla villagrannar när de sköt sina raketer. 

Mörkret sänkte sig mer och mer och just dessa augustikvällar märker vi att vi går mot kortare dagar. Jag säger bara: Våra härliga fyra årstider!

I morse var det solen som glittrade i vattnet. 

Där stod jag på bastutrappan och njöt av glittret och jag tänkte med vemod "att det var den sommaren!". Men egentligen var jag ju inte alls vemodig utan jag tänkte att snart är hösten här och den brukar ju vara så härlig - för den kan ju också bjuda på de mest underbara dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar