fredag 6 maj 2022

Kokemäki (Kumo på svenska) är en historisk bygd

 Ungefär 90 km nordost om staden Åbo, i landskapet Satakunta, ligger staden Kokemäki (Kumo på svenska). I denna fina jordbruksbygd har man hittat en av de äldsta bosättningarna i vårt land. Här har man hittat bevis på att människor levde för 7.000 år sedan! Under järnåldern fanns här fast bosättning och platsen har spelat en viktig roll både ekonomiskt och kulturellt. 


 Jag besökte staden Kumo (Kokemäki) för första gången för 2 veckor sedan när jag följde med sonen på hans arbetspass med lastbil. Men enligt legenden besökte Erik den Helige och Biskop Henrik denna plats redan år 1156. Tanken med deras resa var att den svenske kungen skulle införliva Finland i sitt rike (och så blev det ju också). Kokemäki församling bildades på 1200-talet som en av landets första församlingar. Här har funnit flertalet träkyrkor och stenkyrkan som ännu står uppe på kullen invid den brusande älven.

På 1700-talet började den gamla träkyrka ha sett sina bästa dagar varför man började fundera och våldsamt argumenterade var och i vilket material en ny kyrka borde uppföras. Det blev slutligen kung Gustav III som bestämde var och hur kyrkan skulle byggas. Under åren 1780-1786 byggdes en långkyrka med ett torn i sten uppe på den nuvarande kyrkbacken. År 1886 förstorades kyrkan till en korskyrka.


Här gick jag runt kyrkobyggnaden i den tidiga vårsolen och förundrades över den vackra byggnaden. Tyvärr var kyrkdörrarna stängda så jag kunde inte gå in och kolla.



De nya "korsdelarna" hade prytts med rött tegel kring tak, fönster och dörrar. Den gamla delen var helt byggt i sten från orten, så vackert mönster med stenar i olika färger! 



I sluttningen ner mot älven, invid kyrkan, fanns ett magasin byggt i samma gedigna stenmaterial. Förstod jag rätt utnyttjades detta som ett lantbruksmuséum idag. 

Uppe på "kyrkbacken" fanns också stadens vattentorn samt en hel mängd olika skolor. Nedanför backen hade barnen en skate-ramp och när jag gick förbi var den i flitig användning.


Här fanns olika skolor för barn i olika åldrar. Och så fanns det en lite ovanlig staty av en bok. Staden Kokemäki var en ren och prydlig stad, här fanns alla de stora affärskedjorna representerade i nybyggda fastigheter. Jag vandrade runt i en och en halv timme (hann också köpa några fröer och några blomsterlökar i en affär) innan färden fortsatte norrut igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar