tisdag 14 januari 2025

Trerätters middag på Golkas herrgård

 Häromdagen blev jag ett år äldre och då är det brukligt att just den dagen skall mannen i huset stå för maten. I år åkte vi tillsammans med sonen och hans sambo till Merikart by och Golkas herrgård för att äta middag. Äntligen säger jag, för jag har velat besöka herrgårdens restaurang en längre tid nu, men det har aldrig blivit av. Men så plötsligt händer det!


 Det var en kall och såå vacker vinterdag när vi åkte ut för att äta mat vid halv 3-tiden på eftermiddagen. Solen var ännu uppe och det gnistrade vitt i alla träden. Herrgården som började uppföras år 1797 av Abraham Falander/Wasastjerna från Vasa stad (mera om honom nästa dag) och ligger precis invid  Kyro älv i Golkas (Kolkki på finska). Huset höll på att förfalla när Jukka Ketola köpte gården år 2014 och han och hans finlandssvenska sambo från grannbyn har sedan dess med varsam hand renoverat gården - och fortsätter ännu med projektet. Idag har herrgården en restaurang där 60 personer ryms i stora salen och ca 10 i det lilla kabinettet med tillhörande bastu (sommartid finns också en terass ner mot älven för ca 50 personer)..

När vi parkerat bilen måste jag bara fota solens sista strålar ovanför de rimfrostbeklädda träden som växer längs älven. Trots -12 grader var det öppet vatten i forsen medan övriga älvfåran låg vit och istäckt.

När vi kom satt flera stora sällskap inne i den stora matsalen, men de hade tydligen ätit klar och var på väg bort när vi satte oss till bords och beställde maten. Det såg lite tomt ut en stund innan fler gästen kom in för att äta. Herrgårdens stora matsal var vit, stor och pampig med sina vackra takbjälkar. När sedan skymningen började falla kom de vackra el-ljusen uppe i taket till sin rätt...


 Vi beställde dagens 3-rätters meny, så vi började med Hot cheese and bread. Förrätten var såå god, jag gav den 10 poäng! I den varma skålen hade man smält ner två olika mögelostsorter och kryddat med vitlökshalvor och färsk timjan och sedan var det bara att doppa i goda rostade brödbitar och smaska i sig. Underbart enkelt och ack så gott!

Till huvudrätt kunde man välja antingen dagens fisk eller dagens kött. Jag valde nötkött medan sambon valde sik. På min tallrik låg också urgoda rotsaker och potatis med en liten klick bearnaisesås. Köttbiten var kanske i största laget för mig, men riktigt smaklig den också.

Så där satt vi och åt, pratade, kikade ut över älven och in i salen bredvid -  och hade det så trevligt. Vi kunde verkligen varva ner denna vackra vinterdag.

Nu började skymningen falla där utanför och bordsljuset glittrade i den fina vattenflaskan som vi hade på bordet.

Till efterrätt fick vi chokladfondant med lite gräddglass och en kopp kaffe. Och hur gott var inte allt detta! Trots att jag redan var proppmätt slank både kaffet och efterrätten ner som om jag inte ätet i flera timmar redan.... 

När vi mätta och belåtna tackade för oss började skymningen sänka sig och lamporna började lysa på herrgården. 

Vi åkte hemåt i den röda skymningen och väl hemma lyste en stor rund måne upp landskapet. Och jag smålog - både för att jag fått vara ut på vift till en intressant herrgård och ätet god mat i trevligt sällskap! Kan inte bli bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar