Redan igår skrev jag att jag skulle berätta mera om denne Abraham Falander som byggde Golkas herrgård. Det var nämligen i somras som jag på riktigt dök ner i historien om denne Falanders intressanta arbetsgärning. Det var en regnig julidag sommaren 2024 som jag besökte Wasastjerna-museet i Gamla Vasa....
Och för att börja från början. Abraham Falander föddes år 1746 i Gamlakarleby (numera heter ju staden Karleby, Kokkola på finska). Hans far var rådman och som "rikmans-son " fick han studera i Uleåborg och sedan juridik vid Åbo akademi. Men det var handels- och affärsman han skulle bli när han ungefär år 1774 etablerade sig i Vasa efter att han både jobbat några år på ett utrikeshandelskontor i Stockholm och sedan efter faderns död övertagit familjeföretaget. År 1776 noteras han som handlande i Vasa stad. Abraham Falander grundade ett skeppsvarv vid Brändösund. Under åren framöver (1780-81) byggde han sitt första hus inne i dåtidens Vasa stad, det blev det första stenhuset i staden och var ett tvåvåningshus med två källarvåningar (byggmästare var den framgångsrike och skicklige byggmästaren Thomas Rijf).
Så här såg huset ut den regniga dagen i somras när jag besökte museet. Huset var det enda hus i staden som stod kvar efter att staden den 3 augusti år 1852 drabbades av den förödande branden som på några timmar förvandlade den täta trähusstaden till aska. Det var en varm men ack så blåsig sommardag när elden kom lös. Olyckligtvis var de flesta människorna i staden ute på ängarna utanför staden för att ta hem det sista höet när elden bröt ut. Torkan och vinden blev förödande - precis som det i dessa dagar har varit och är i Kalifornien, USA...
Ingången till Wasastjerna-museet (i dagens Gamla Vasa) är från gårdssidan. Och att det idag benämns Wasastjerna-museet och inte Falander-museet beror på att denna Abraham Falander år 1808 adlades av kung Gustav IV Adolf. Historien berättar följande om adlandet: "Vid de ryska truppernas ankomst till Vasa sommaren 1808 blev de lokala ämbetsmännen tvungna att svära lojalitet till tsar Alexander I. Falander vägrade, och han blev angiven för försök att uppvigla allmogen mot ryssarna. Därför fördes han till Åbo, där han dömdes till arkebusering, men frigavs och fick tillstånd att resa till Sverige. På återfärden passerade han i oktober 1808 Åland, där Gustav IV Adolf kallade honom jämte advokatfiskalen i Vasa hovrätt, lagmannen Anders Johan Bergvald (dog ogift 1828, som blivit på liknande sätt behandlad av ryssarna), inför konungen och därmed adlades de bägge med namnet Wasastjerna."
Abraham Falander ägde flera fartyg som byggdes vid hans varv och med dessa fartyg fraktade han bland annat tjära, beck och trävaror söderöver - han blev en av Finlands största redare. Ovanstående tavla finns inne i Wasastjerna-museet, ett museum som är väl värt ett besök! Sommartid är museet öppet (åtminstone förra sommaren ons-lö kl 10-17 med trevliga guider som visade runt). Museet är inrett med möbler som ett borgarhem såg ut på 1700/1800-talen, många av föremålen är räddade undan Vasa stads brand.
Men som sagt var denne Abraham Falander mycket företagsam. I slutet av 1700-talet köpte han området kring Golkas fors. Här lät han bygga ett litet men mycket lönsamt industriimperium längs Kyro älvs stränder. År 1783 grundade han sågen här i Golkas, han röjde en flottningsled längs älvens stränder. I slutet av 1700- början av 1800-talet färdigställde han bruksherrgården vid Golkas norra strand, en träbyggnad i två våningar. (En klädfabrik fick bygglov år 1828 invid herrgården och den byggdes ut med en filtningsanläggning år 1841 efter hans död, drev av hans efterkommande generationer.)
Jag har som samt besökt Golkas och herrgården invid Kyro älv många, många gånger. Men det var först igår som jag för första gången var in i herrgården. Fast jag har ännu en herrgård att fota (har besökt tidigare) som Abraham Falander byggde. För han grundade även Östermyra bruk i Ilmola år 1798 och där uppförde han ännu en herrgårdsbyggnad år 1808. Östermyra (=på finska Seinäjoki) bruk var länge Finlands enda bruk som tillverkade krut. Härmed har jag sommarens utflyktsmål inprickad!
Denne Abraham Falander - adlad Wasastjerna - var en av dåtidens största grosshandlare, skeppsredare och en industriman i Finland och han var en av Österbottens mest drivande krafter som utvecklade och skapade välstånd i vår landsända. Han fungerade också som Vasa stads representant vid Sveriges riksdag år 1789, 1792 och 1800. År 1802 fick han kommerseråds titel. Abraham dog i Vasa 20 januari 1815 när han var 68 år gammal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar