onsdag 13 december 2017

Åhh så gott med julbord!

I dag mitt på Luciadagen åt vi jullunch tillsammans med vänner.
Ett julbord betyder ett dignande matbord med all sorts julmat, allt från fisk och skinka
 till den smarrigaste efterrätten och lilla kaffetåren.... Julbord är mat i mängder!


Luciadagen bjöd på ett krispigt vinterväder,  som tyvärr mot kvällen 
övergick till plusgrader (så där rök det krispiga....).
Men på förmiddagen såg vi solen, eller snarare såg vi de rosa molnen
som bevis på att solen ännu finns där! Och solen är mycket efterlängtad
även den här tiden på året!



Jullunchen hade vi inbokat på Berny´s, restaurangen som ligger precis
bredvid havet och den mäktiga Replotbron.
Vi var tidigt ute och tack och lov fick vi ett fönsterbord.
Då var det dags att hugga in!


Vi började med fiskarna, allt från inlagda sillar och strömmingar
till rökta goda firrar. Här är stället med de goda fiskarna så vi
började med en tallrik med enbart fisk (och lite sallad....)!


Så högg vi in på kallskuret med skinkan och den ofantligt goda 
hemmagjorda senapen och rullader, rostbiff och olika sallader.
Efteråt var jag så mätt att jag inte visste hur jag skulle orka äta mera,
men se det gjorde jag!


För nu var det dags att fylla tallriken med varmrätt! Nu valde jag lutfisk
med vitsås och så mina favoritlådor: kållåda och morotslåda!


Lunchen avslutade vi med efterrätt,
och att jag älskar efterrätter det kanske jag har nämnt....
Här har jag lastat en tallrik med Ris a la Malta med jordgubbskräm och
så rymdes en bit glöggcheesecake också med på fatet.
Allt avrundat med lite kaffe.
Nu var vi alla så proppmätta att vi inte visst hur vi skulle
lyckas ta oss ut till våra bilar. 
Och inte skulle vi äta mera denna Luciadag.....
Trodde jag.... !
Nu är det kväll och jag är liiite småsugen. Hur kan det vara möjligt....?
Liiite knaprigt med kvällsteet, kanske....
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar