torsdag 21 september 2023

Ett skrakdrev

Härom veckan när vi var ute vid vårt sommarparadis såg vi en stor flock skrakar som jagade fisk tillsammans. Det var första gången jag såg ett så stort skrakdrev! Så jag rusade ut med kameran i högsta hugg och ställde mig ute på verandan, sambon stod redo med kikaren och så tog vi del av ett märkvärdigt skådespel....

Skraken är en andfågel som påträffas här i norra Europa men också i Nordamerika och norra Asien. Den finns vid djupa och klara vatten där den skickligt dyker efter fisk. Efter häckningstiden (så här på hösten) kan fåglarna samlas i stora flockar. Då kan grupper av skrakar organisera sig för att fiska tillsammans.


  Det hela började med att jag så en skock på omkring 70-100 skrakar "simmade" tillsammans i en till synes rätt långsmal flock. Och det konstiga var att de liksom plaskade med fötterna för att det skulle märkas att de var i farten! De gjorde tydligen allt för att skrämma iväg fisken till ett givet ställe....

De "plaskade" in mot strandkanten tillsammans. Och så plötsligt på en given signal dök de flesta under vattenytan och upp kom många av dom med en fisk i näbben... Så skakade dom vattnet ur fjäderdräkten och fortsatte med sitt plaskande... Det fanns alltid några (kanske 5-10 fåglar) som stannade ovanför vattenytan för att hålla koll. Nej, ingen havsörn, inga skarvar och inga fågeljägare.... De simmade stilla av och an tills de andra skrakarna visade sig ovan ytan igen.

Jag vet att det finns en mängd småfisk i vår havsfjärd och nu var skrakarna på jakt! I samlad trupp!



De skvätte vatten och skrämde fisken, dök under vattnet och så samlade dom ihop sig igen för att att skrämmas igen! Det var allt lite svår att få med allt på bild...!

Vilket skådespel när den stora flocken fåglar jagade fisk! De höll på längre än vi orkade titta och de förflyttade sig hela tiden till nya ställe ute i havsfjärden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar