tisdag 4 juli 2023

Juli började med småruggigt väder - och med fest!

 Som i ett trollslag ändrades vädret från hetta till småruggigt väder när vi trädde in i juli månad. Precis som juni börjar denna månad med lite småkyligt väder - och trots allt äntligen lite regn/väta!

Lördagen den 1 juli och söndagen den 2 juli - då hade vi - tack och lov uppehållsväder -, men nu när vardagen har kommit emot då känns det betydligt svalare och som sagt nu har vi bjudits på både  regn & rusk.

 

Under veckoslutet, dvs på söndagen, skulle sambons kusiner från hans pappas sida ha kusinträff. Redan på lördagen strålade vi samman med en av kusinerna och hennes man från Sverige (de hade anlänt någon dag innan själva söndagsfesten för att hinna semestra lite också).

Vi hade bestämt oss för att ta med M-L och R på en historisk rundtur i vår näromgivningen. Och vi började med en rundtur i kommunen och fortsatte så till begravningsplanen och vidare till kyrkan.

Vi vandrade runt kyrkan och sedan längs den vackra gamla allén upp till Vallarna där Korsholms slott en gång låg. (Vid kyrkan pågick en bröllopsfotografering så vi ville inte störa där....).


Vi körde runt i Gamla Vasa och åkte sedan vidare till Solf och Stundars museiområde där vi tog en kopp kaffe med gott kaffebröd i Cirkas härliga café. Här promenerade vi sedan runt innan vi åkte vidare via Söderfjärden och Meteorian. Bilturen fortsatte så in  till Vasa för en rundtur och så vidare ut till Srömsö.


Jodå, Strömsö var ett känt tv-program även för svenskarna och de tyckte det var trevligt att kunna vandra runt och se allt "i verkligheten". Efter flera timmar ute på tur åkte vi så tillbaka hemåt igen.

Söndagen klockan 14 skulle kusinträffen börja och hela veckan hade vi följt olika väderappar och konstaterat att det skulle bli regn på söndagen (och vi suckade....). Men ju närmare söndagen vi kom ju bättre såg vädret ut att bli! När söndagen randades och partytältet skulle resas var det rätt fint väder - och soligare blev det. Men det hade börjat blåsa och slutligen stormade det riktigt ordentligt! Vi skojade och sa att en programpunkt för dagen skulle säkert bli att tältet blåste iväg - men se det gjorde det inte! Men visst var det nära flera gånger!


 Och vilken trevlig fest det blev! Skratten och sången ekade hela dagen lång och vi åt såå fantastiskt god mat! Efter välkomstskålen som den svenska kusinen M hade fixat blev det hemmagjorda goda laxsmörgåsar som M med hjälp av M-L hade ordnat (det var nybakat bröd och egenblandad fiskröra), allt med lite gott att dricka till. Mums!

Efteråt blev det värdinnan Y:s urgoda baconinlindade kycklingbröst med getost och nypotatis, ris och olika sallader (här förser sig B-M med mera potatis). Vi lät oss väl smaka och så följde efterrätten:

För nu följde det somrigaste av somrigt, det blev nämligen kaffe och därtill bjöds vi på två olika jordgubbstårtor som systrarna A-Koch M-H hade bakat och dekorerat. Allt smakade så gott! Och där satt vi inne i tältet och hade det trevligt värre - allt medan solen sken och vinden slet och rev i tältduken....

Allt emellanåt drog allsångsledaren T igång med allsången och vi sjöng så taket  lyfte ännu mera... Det blev förstås en hel del diskussioner om bl.a. släktforskning och om olika barndomsminnen, det blev gruppfotograferingar och så tog vi oss ut på en bensträckande vandring hem till svärmor och hem till oss (som ju bor nästgårds med festplatsen). 

Och festen den fortsatte och fortsatte....

Fram emot kvällskvisten grillades det korv (som vi åt med potatissallad) och när molnen drog in bestämde vi oss sent om sider för att gemensamt plocka bort tältet och all rekvisita och förflytta oss in i Y:s lusthuset, där det inte blåste och det var mycket varmare. Några var förstås tvungna att söka sig hemåt, men vi var ett gäng som höll fest i nästan 10 timmar!

Tack för en mycket trevlig fest! Tack festfixarna, både före och under festen! Tack till alla glada festdeltagare! Och tack väderguden för solen! (För vilken tur vi hade med vädret - på måndagen regnade det hela dagen och termometern visade på +14 grader....´)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar