måndag 18 januari 2021

En god efterrättskaka (en förenklad tiramisu)

 Härom dagen fann jag ett kakrecept på nätet som jag bara måste pröva (kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det). Sagt och gjort, jag bjöd in sonen med sambo samt svärmor på lite söndagsmat - med efterrätt! Ibland är det ju en fördel att testa det man vill göra innan man slår på stora trumman. "Hemfolket" som så ofta fick vara smakjury denna gång. Jag tycker om att baka och gör det ofta. Men det skall vara enkelt och helst av ingredienser som man för det mesta har hemma. Igår bjöd jag på tiramisu med philadelphiaost, en förenklad tiramisu alltså.

Efterrätten svängde jag ihop två timmar före servering och med facit i hand skulle jag ha gjort den dagen innan, för den var mycket godare/saftigare idag... Men god var den igår också och alla i juryn försåg sig med två bitar och det torde ju vara godkänt!

Förenklad tiramisu (med philapelphiaost)

Botten: 2 ägg, 1 dl socker, 1 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker 

Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt. Blada ner resten av ingredienserna och häll över blandningen i en bakform med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 15 minuter.

Philadelphiablandningen: 200 gr philadelphiaost, 2 dl grädde, 2 dl florsocker

Vispa grädden och florsockret. Rör om ph.osten och blanda ner i grädden.

Dränk tårtbottnen med kaffe (jag använde ekologist mörkt kaffe som jag bryggt riktigt starkt för att få till kaffesmaken, använd 1- 3 dl kaffe - fega inte med att dränka bottnen om man skall äta genast). Bred ph.ostblandningen ovanpå och till slut strö över kakao. 



 
Som sagt lät vi oss väl smaka under gårdagen, efterrätten passade perfekt till kaffet. Men innan hade jag också bjudit på en älgköttgryta med rotsaker, kokt potatis, sallad och lingonsylt. Här kör vi hemodlat och kött ur frysen, välbeprövat och enkelt. 


Det blev köttgryta över, så idag blir det enkel matlagning. Perfekt denna gråa måndag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar