onsdag 24 september 2025

Igår bestämde jag mig för att koka lingongröt....

 Gårdagen började regnig - men det klarnade upp redan på förmiddagen. En riktigt kall nordanvind drev in och temperaturen den ville inte stiga över +10. Det kändes ovanligt kyligt trots solen! Nästan hela dagen tillbringade jag i ett varmt växthus. Fram emot eftermiddagen bestämde jag mig för att göra en lingongröt av lite lingon som jag ännu inte lagt i frysen. Men oj,  jag hade inte mannagryn hemma. Så jag fick lov att hoppa i bilen för att åka till butiken. Eller borde jag inte njuta lite mera av solen som äntligen ville titta fram?!!!


 

Jag bestämde mig för att stanna bilen vid Replotbron. Där vandrade jag kring en stund och kollade in havet, vågorna, bron och solen förstås! Så ofta jag gärna stannar vid denna bro. Men här är det vackert och rofyllt oberoende av väder och vind!

Vinden var ju nordlig, men kolla in gångstigen nära vägbanken mot söder (till höger) - där lyste ju solen och värmde...!  Där såg det ju riktigt skönt ut! Om jag skulle....



Jodå, jag gick och satte mig på en len, gammal träbänk. Med vägbanken som skydd för nordanvinden. Och med solen i ögonen. Såå härligt att sitta där och njuta en liten stund! En helt vanlig vardag! I september. Här lyste nyponen riktigt röda i solen....

Så gick jag runt och kom på nordsidan av vägbanken. Där var det riktigt kyligt i vinden. 


På den sidan vägbanken svallade vågorna in mot strandstenarna. Neejjj, dags att söka sig till bilen för att åka till affären!


På kvällen kokade jag lingongröt när jag så äntligen inhandlat mina mannagryn. Lingongröt hör till mina barndomsminnen. Lingongröt gick under namnet klappgröt i mitt barndomshem (och i skolan). Numera kokar jag denna gröt på hösten, men inte längre varje höst, tyvärr.

Recept: 1 liter vatten och 4 dl lingon (eller röda vinbär) kokas i 10 minuter. Sedan vispas 1,5 dl mannagryn ner (lite i taget) och koka ytterligare i 10 minuter på svag värme. Man bör röra om ibland. Därefter smaksätter man gröten med 1,5 dl socker, en nypa salt och lite vaniljsocker. Så låter man gröten svalna och vispar sedan den luftig med en elvisp.

 

Lingongröten skall äts kall med mjölk (jag tycker också om lite kall vaniljsås till). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar