onsdag 13 december 2023

Lucia-dagen den 13 december

 Den 13 december firar vi Lucia, hon som kommer med ljus i sitt hår....


 Här i byn firade vi Lucia redan i fredags. Här hos oss skred årets Lucia fram inne i den stora salen (i lokalen-mitt-i-byn) och med henne följde ett stort följe av tärnor och tomtar. Här kom de med ljus i händerna och med ungdomlig framtidstro! De kikade åt höger och vänster för att kolla in föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar - lite spännande var det allt.... De ställde sig framme vid scenen och  så sjöng de flera fina julsånger! Vackert! Så härlig Lucia-stämning för oss alla! Vilken fin Lucia-tradition vi har här i vår by - var det säkert fler än jag som tänkte....!

Nu måste jag allt googla lite på Lucia-traditionen... Hur började allt? Inte bara här i byn -  utan varifrån kom hon den där första Lucian?


Jo, det här hittade jag på nätet: Ordet Lucia kommer från det latinska ordet lux som betyder ljus. Och sedan vet vi ju att det fanns en Sankta Lucia från Syracusa på Sicilien - men hur hänger nu allt detta ihop med dagens firande? Ja, att Lucia kommer med ljus i vår mörkaste tid och hon för med sig hopp om ljusare dagar.... men det har också varit mycket mörker just kring den 13:e i folktron....

 Jag googlar vidare och finner detta: Enigt legenden ska Lucia ha dött martyrdöden den 13 december år 304 efter att ha blivit angiven som kristen (i allt det katolska) av sin trolovade, som hon inte ville gifta sig med. Lucia dog martyrdöden när hon var 31 år gammal. Hon var en varmt troende kristen och hon hade skänkt sin hemgift till de nödlidande på Sicilien. Detta sedan hennes mor tillfrisknat efter en svår sjukdom. Lucia helgonförklarades och inom kristendomen har man firat ljusets helgon vid årets mörkaste tid på året, allt sedan medeltiden.


I fredags när vi närmade oss lokalen brann facklor ute i snön och genom fönstren skymtade ljus och visst också några tomtar... Väl inne fick vi varsin varm glögg och pepparkaka och kunde sätta oss inne i salen, där Korsholmsgillet spelade och Viveka Sten sjöng käcka julmelodier.

 
Nu googlar jag vidare och finner att i Sverige började Lucia-firandet under 1820-talet. Då var det en dräng (!) på en herrgård i Västmanland som var Lucia med ljus i håret. Att det skulle bli en ljusbringare och inte firandet av Lucifer med trolldom och andra hemskheter var väl inte givet. Men det goda Lucia-firandet spred sig i de västra delarna av Sverige, främst i högreståndsmiljöer i mitten av 1800-talet. År 1892 ordnades det första  Lucia-firandet på Skansen i Stockholm. I början av 1900-talet kom Lucia till oss i Finland, då främst till enskilda finlandssvenska hem och skolor. Än i dag är Lucia-firandet endast en finlandssvensk tradition här i landet.

Hela Finlands Lucia utses varje år genom en omröstning och kröningen sker i Helsingfors domkyrka den 13 december. Via luciainsamlingen stöder man utsatta barnfamiljer. I kväll bänkar vi oss framför tv:n för att ta del av kröning och vackra adventssånger på kanal YLE5. Sedan reser Lucia med följe runtom i Svenskfinland och lussar i bla kyrkor och på sjukhus.



Men när började Lucia-firande här i byn? Troligtvis kom Lucia in någon julfest här i lokalen redan i mitten av 1900-talet, men någon tradition var det väl inte då (dock firades Lucia i skolan, precis som idag). Efter att jag flyttade in till byn år 1998 har det ordnats Lucia-tåg igenom byn  varje år (tror jag). Lucian har kommit ridande på häst, de första åren längs en mörk väg (gatubelysningen släcktes där lusse-tåget gick fram, och vaktposter var utplacerade för att hejda de få bilar som körde längs vägen). Sedan fick vi cykel- och gångbana och då kunde lussetåget vandra lite tryggare. De flesta har haft ljus eller lyktor med sig som lyst upp och skapat stämning. Hela halva byn har varit med i tåget. Såå många år vi först gick med sonen, sedan deltog han i Lucia-framträdandet och sedan var han försvunnen denna dag... Men vi, vi har gått i tåget igenom byn alla år! I år blev det ingen häst och inget lusse-tåg - men Lucia firades och efter flera corona-år kunde vi precis som förra året fira inomhus!
 
Efter fredagens Lucia-framträdande dansas ringdanser under ledning av Britta och med Korsholmsgillet som stod för i musiken...



Och vet ni till vårt Lucia-firande hittar alltid Tomtefar och Tomtemor! Här i byn vet barnen att de denna kväll kan de gå fram till tomten med sin önskelista. Eller så kan dom berätta vad dom önskar sig i julklapp, för tomten skriver upp allt i sin Stora Julklappsbok! Och det är ju alltid bra om någon förälder följer med fram till tomteparet, ifall det skulle bli tunghäfta.... Och visst är det många generationer barn som vet att man skall vända sig till lokalen för att föra fram sina klappönskningar, för tomten finns ju på plats! I alla fall här i byn!

Glad Lucia till er alla! Lucia som är givmildhetens dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar