måndag 27 mars 2023

Byafesten 2.3 år 2023

 De senaste fyra åren har det inte ordnats byafest här i byn pga corona-restriktionerna, men så i lördags var det så äntligen dags! Det var dags för årets Byafest! 

Redan på fredagen började man elda i kaminen inne i festlokalen (ni vet ju det här med el-priserna och att spara på elen) och sambon körde i skytteltrafik för att fylla på med mera ved i kaminen... nu när vinterkylan hade kommit och allt.... 


Lördag eftermiddag var festborden dukade och glasen var framplockade för välkomstskålen....


Kvällen var så vacker när sambon och jag vandrade iväg till festen. 

På den här festen är det bordsplacering, mycket bra tycker jag. Nu behöver ingen undra var man skall sätta sig utan det är bara att sitta vid de bord där man hittar sitt namn - och alla vänner, både nya och gamla... Hembygdsföreningens ordförande hälsade oss välkomna och så blev det gemensam "Skål och välkommen! Festen kan börja!". Det blev allsång och så blev det mat!

Festen bjöd på cateringmat, dvs nattbakad grissida med äppelcidergräddsås med ugnsrostade rotsaker och klyftpotatis + olika goda sallader och goda bröd (måltidsdrycken tar man med sig själva). Sambon och jag hade inte ätit under dagen för att orka med kvällsmaten - och vi lät vi oss väl smaka! En av kvällens höjdpunkter är alltid att få sätta sig till bords, äta gott, skratta mycket och prata bort några timmar!

Efter maten följde kvällens mest efterlängtade program, information om vad som händer/har hänt i byn sedan senast. Det var Nyheterna 2.3 som berättades i form av humoristiska kommentarer och som bilder eller filmer på "storbildsskärmen" - allt med glimten i ögat. En av kvällens absoluta höjdpunkter! Det berättades om vad man funnit vid fasadrenoveringen av föreningshuset, hur jaktföreningen nyrekryterar och utvecklar, hur marthaföreningen bunkrar och hur hembygdsforskarna använder ny teknologi (jo, det var tydligen de som sänt upp en av de där luftballongerna för att kolla byn från ovan, men som sedan av vinden förts vidare mot Amerika - där de skjutits ner...). 

Allt emellanåt visades filmsnuttar med allas vår egen "Elin", som i år gav olika spartips. Hon sparade el genom att klämma åt el-sladden till kaffekokaren och värma tevatten som hon sedan satte i frysen till nästa dag när hon behövde te-vatten....  Ett annat spartips var att söka en värmande partner på Tinder, ja det var bra med en karl som värmer när man skruvar ner värmen i huset... Ja, hon kan hon den där Elin!

Ja, dessutom visades hur byn satsar på turismen. För här i byn finns ju allt - även vintertid! Varför ta båten över till Sverige och åka upp till Tärnaby eller någon av de andra skidorterna, liksom.... Tänk så mycket billigare det blir att stanna till här hemmavid! Vi har också en "kåta" där man kan sitta och grilla korv! (I byns enda busshållplats, skidorna kan sättas i snöhögarna bredvid hållplatsen!). Sedan har vi fina skidbackar (vid Trollkuniback-området) också där finns en liten gupp för den som vill prova snowboard. Och grannbyns "Crew" sköter liften (de drar upp folk i rep)! Det är alltid mycket folk i backen (åtminstone när filmteamet är ute), men visst ryms det fler!


Efter att ha använt skrattmusklerna och nästan fått sjuk mage var det så dags för kvällens efterrätt. En mycket smaklig pannacotta och naturligtvis en stor kopp kaffe!

Efter mera allsång blev det ännu en trevlig tävling. Nu var det frågor och svar. C ställde frågor och alla som svarade "Ja" skulle resa sig upp från stolen. "Hur många har bott 20 år eller mera i byn?" "Hur många har bott 1 år i byn?". "Hur många bor inte i byn?" (Jo, vi vet att ni gärna skulle vilja bo här!)... Frågorna var många och det blev många upp och ner från stolarna, alla kollade varandra - och förstås blev det många skratt!

 
Fram på småtimmarna blev det att kasta slant på en flaska konjak. Och det var många som prövade lyckan och det blev en bra slant över till föreningen... Vinnaren öppnade genast flaskan och delade med sig innehållet i många konjaksglas till alla de som varit nära - men inte tillräckligt nära! 

Kvällens fest fortsatte. Ljudnivån på både musiken och sorlet steg, nu gick man runt till andra bord och pratade. Dansen började och det blev mysbelysning i lokalen....


Sambon och jag vandrade hem i den mörka marskvällen. Månen lyste halv och stjärnorna blinkade där uppe - men inget norrsken. Tack alla för en trevlig Byafest!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar