onsdag 24 augusti 2022

Mässkär, en ö utanför Jakobstad

 I lördags fortsatte vi vår resa för att slutligen landa ute på ön Mässkär. 

Mässkär är en ö i det yttersta havsbandet utanför Jakobstad. Ön ligger 2 kilometer utanför Ådö fiskehamn. Lördagen bjöd på sommarvärme och soldis med lite vind som formade små vågar. Vi parkerade bilen i fiskehamnen och ringde våra bekanta som kom för att hämta upp oss med sin båt. Inne i hamnen låg några fiskebåtar och väntade på vardagens fisketurer, jag vandrade runt och njöt av sommarvärmen.

På ön Mässkär finns en naturstation som är en före detta lots- och sjöbevakningsstation. Sommartid finns café och restaurang i dessa byggnader, då går även en kryssningsbåt ut till ön (från Gamla hamn). På Mässkär finns även en röd träbåk som tidigare upprätthölls av köpmännen i Jakobstad, men den förstördes under Krimkriget 1854 och byggdes upp igen några år senare. Sjöfartsverket renoverade båken 1995 och målade den i ursprungsfärgen röd samtidigt som den överläts till staden.  Alla dessa sevärdheter hade vi tänkt besöka på söndag förmiddag, men då regnade det så det får bli till en annan gång....


På Mässkär finns massor av små hus som används under sommaren som sommarbostäder, på ön finns inga vägar endast stigar mellan husen. Vi ankrade båten vid bryggan och vandrade vidare över klipporna och längs stigarna till våra bekantas stugor.


Lördagseftermiddagen var vacker och bjöd på verklig sommarvärme, ca +30 grader. Där satt vi ute vid havet och avnjöt kaffe med dopp.


Vi satt länge och bara pratade och njöt av sommaren. Plötsligt hade fler moln samlats, men värmen den fanns kvar. När värdparet började fixa med maten beslöt sambon och jag att sträcka på benen, vandra runt lite. Vi gick upp till Kärleksberget (jo så kallas bergsknallen) och blickade ut över havet....


 



Vi njöt av utsikten, havet, himlen och berget, stenarna. Och nedanför berget låg en mängd små gulliga sommarstugor, vi såg endast taket på vissa hus.




Middagen och resten av kvällen tillbringades i det inglasade uteköket. Här började middagen med champagne och sedan avnjöt vi egenrökt sik med nypotatis och varsin skål med "lakaveeto", sallad och värden urgoda skagenröra (jo, jag bad om receptet....). Så gott och så rofyllt att sitta där ute allt medan skymningen sänkte sig.... ljusen i taket tändes och vi mådde gott.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar