fredag 29 juni 2018

Vem hade trott att jag skulle skörda dessa grönsaker i juni....

Igår hade vi en varm, nästan kvalmig, sommardag. Framemot kvällen
drev regnmolnen in och vi fick ett efterlängtat regn.
Gårdagen tillbringade jag i trädgården där jag pysslade om mina grönsaker. 
Jag skördade bl.a. dill och bladpersilja.


Hälften av både dillen och persiljan klippte jag ner och rensade,
sedan placerade jag kryddorna på vinden för att lufttorka i någon vecka.
Jag lufttorkar alltid min dill och persilja. Efter att kryddorna blivit helt torra
brukar jag sedan förvara allt i plastpåsar i ett köksskåp. Lufttorkning är ett så
enkelt sätt att ta hand om dessa grönsaker, tycker jag.
Perfekt när jag under vinterhalvåret behöver krydda upp maten med lite
persilja eller så. Av erfarenhet vet jag att om jag fryser ner kryddorna i frysen
blir det så att jag inte plockar fram påsen om jag bara skall ha en liten mängd.
Då är det så mycket bättre att ha den där plastpåsen att ta av, jag kan
använda lite eller mycket och sedan är det bara att knyta igen påsen igen och
veta att kryddorna är fina även nästa gång jag behöver en gnutta...


Inne i mitt lilla växthus växer det så det knakar. Nu börjar de första tomaterna
visa färg. Jag odlar tomater i växtpåsar, dessa påsar är fyllda med mylla,
torv och framför allt gödsel. För mig gäller det bara att vattna och se till
att det inte blir för hett inne i växthuset. Denna sommar har det krävts en hel
del bevattning, men att pyssla i växthuset är bara ett nöje tycker jag.
Jag har aldrig tidigare haft röda tomater i juni (eller nästan röd),
 det är faktiskt rekordtidigt!


Jag har också en gurkplanta i växthuset och den växer över alla breddar. 
Vi har skördat gurkor sedan veckan före midsommar och nu äter vi
 en gurka per dag - och egenodlat smakar ju så mycket godare.
Att odla gurkor är väldigt enkelt och så tacksamt.
 Ja, och så var det ju smaken...mmmm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar