När sambon fyllde ojämna år för en tid sedan fick han en rökugn i present.
Ugnen värms upp med el och den är en liten behändig sak som man kan
använde på olika ställen. Förra veckan, när vi hade gäster från Stockholm
passade vi på att röka både kött och fisk.
Rökugnen är liten och rund och fixar röken på studs, nästan.
Här prövar vi att lägga en bit sidfläsk från Sverige på gallret. Köttbiten
har torkats riktigt torr och kryddats med salt och peppar. Plåten under
har vi klätt med aluminiumfolie för att slippa fastbränt fett. Underst
ligger plåten med alspån och några kvistar färskt enris, för att få
till en riktigt bra rök inne i tuben.
Vi hade en termometer, som vi stuckit in i köttet, och den hade vi
ställt in på en sluttid på 74 grader.
Här har vi den färdigrökta köttbiten som smakade som finsk bacon.
När röken var på g bestämde vi oss för att röka två sikar också.
In med nytt spån i röken och så skulle fisken in. För att den inte skulle
fastna på gallret placerade vi den på några citronskivor. Sikarna var
torkade för att innehålla så lite vatten som möjligt och endast saltade.
För att få en riktigt fin färg på firrarna kastade vi in två sockerbitar också.
De rökta sikarna smakade utmärkt!
Dagen efter rökte vi lax och också laxen smakade så otroligt gott!
Nu blir det även egenrökt fisk till midsommarhelgen!
Mmm så mycket gott ni gjort i eran ugn!
SvaraRaderaVi gillar våran också!
Trevlig midsommarhelg!