måndag 28 november 2016

Mjuk saffranskaka

En av adventstidens godaste smaker är saffran (ja, om ni frågar mig).
Saffran, som är den dyraste av alla kryddor och som kommer från 
de gula pistillerna på saffranskrokusen, levererar det solgula till julborden.
Idag tänkte jag bjuda på ett recept där saffran är en av ingredienserna.
Den goda saffranskakan är mjuk, den är enkel att göra
och så smakar den gott . Adventskänsla....





Mjuk saffranskaka
175 gr smält smör 
1 paket saffran (0,5 gr)
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 3/4 dl vetemjöl 
1 1/2 dl mjölk
en knivsudd vaniljpulver
Garnering: pudersocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffran. 
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke, tillsätt sedan vetemjöl
blandat med bakpulvret.  Häll i smörblandningen, mjölk och vaniljpulvret 
och rör om. Häll smeten i en springform som du smort och bröat med kokos.
Grädda kakan nere i ugnen i 40-45 min.
Låt svalna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.



Lycka till i adventsbaket!

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig om saffran, utan saffran ingen advent känsla. Lussekatter har jag köpt av en skolklass som bakat och sålt vid julskyltningen i söndags, givetvis med saffran i.
    En del som bakat lussekatter utan saffran i degen, det är inga riktiga lussekatter.
    Den ska jag baka i morgon och ge till min kompis som jobbar.
    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera